You are here

A megfelelő kérdés.

 A történet valahol ott kezdődik, hogy akadt időm programozni. Már sokkal korábban eldöntöttem, hogy az ötletem GWT -vel fogom megvalósítani. Ha már GWT és java, akkor nézzük meg a Maven -t is, hogy mi. Ennek a beállításával elment egy hétvége, de megy most már pöpecül. Elkészültek az első felületek. Megcsináltam egy modellt, hogy az egyes felületeknél csak pár osztályt kell származtatni és pár metódust implementálni és ott a felület. Ezzel is elégedett voltam.

A probléma ott kezdődött, hogy egy-egy fordítás a projektben még akkor is 60-75 másodpercet vett igénybe, ha már minden lehetséges módon beállítottam a GWT fordítót. Ez így minden csak hatékony nem. Rászántam az időt, hogy megnézzem a "hosted mode" nevű okosságot GWT -hez, illetve kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, mint gyorsabb fejlesztés, debug. Ez úgy működik, hogy települ egy kiegészítés a böngészőbe, ami lefordítja a java kódot javascript kódra és az oldal betöltése után már látszik is, amit módosítottam. Nem kell fordítani. Mivel az alkalmazásom GWT része is már szét van darabolva logikus részekre és az egyes részek egy-egy maven modulként vannak kezelve találkoztam azzal a problémával, hogy mi van akkor, ha nem a tényleges GWT modulban van a változtatás, hanem annak az egyik lib-jében? Ilyenkor hogyan működik a hosted mode? Ezzel kapcsolatban van egy-két információ a neten, de egyik sem egyértelmű. Illetve én eltöltöttem ezzel a problémával pár napot.

Balázsnak beszéltem erről és egyszer csak nekem szegezte a kérdést, hogy akkor most nekem mi is a célom? Mert, ő úgy látja, hogy nekem ténylegesen az a célom, hogy megcsináljam azt az adatstruktúra feldolgozást, amivel már "fárasztom" pár éve és nem az, hogy a GWT -t pöpecre megtanuljam. Ez egy határozottan jó kérdés volt! Hogy miért? Azért, mert igaza van és meg kellett vizsgálnom, hogy ténylegesen mire is koncentrálok én? Az biztos, hogy nem a GWT -re. Szeretem. Jó eszköz. De nem GWT-guru akarok lenni, hanem adatstruktúra- meg adatbányász-guru.

Itt merült fel az, hogy akkor miért szenvedek a klienssel? Miért nem csinálom meg swing-ben? Ennek több előnye is lenne. A, gyorsabb fejlesztés, B, kisebb gépigény, C, Balázs többet tud nekem segíteni, mert ő aránylag sokat dolgozott Swinggel, D, nincsen szívás a böngészőkkel. Illetve itt van még az az apró tény, hogy REST kommunikációt akarok a kliens és a szerver között és ebben az esetben annyira tök mindegy, hogy mi a kliens.

Röviden a történet lényege annyi, hogy néha fel kell tenni a kérdést, hogy mi is a cél? Én az az ember vagyok, aki nagyon el tud mélyedni egy-egy problémában és néha abból ki kell rángatni. Most ez jól sikerült.

Undefined
Sayusi's tagcloud: