You are here

Linux, megint...

 Ez már a sokadik oda-vissza váltásom Linux és Windows között. Sokszor én is már csak röhögtem magamon, hogy mi a francot csinálok. De végül kikristályosodott bennem, hogy mi a fontos és eszerint tudok választani a két oprendszer között.

De mielőtt kitárgyalnám, hogy szívemnek mi a fontos lássuk azt, hogy miért használtam az egyiket és miért a másikat. A Linux, azon belül is a Gentoo maga a megtestesült kaland és kihívás. Aki ismer, az tudja, hogy nekem a kihívás a lételemem. Gentoo-t használni, üzemeltetni és azon belül is az igazi bleeding edge ágat (ACCEPT_KEYWORDS="~amd64") meg olyan, mint megülni egy bikát a rodeón. Néha fárasztó, de többnyire kurvára jó. Igaz, fájdalmas is.

A Windows a kényelmével nyűgözött le. Főleg a Windows 7. Le a kalappal előttük. Össze van rakva és megy. Ennyi.

Akkor most röviden, hogy minek kellett teljesülnie.

  1. Két monitor
  2. Tálca középen, függőlegesen
  3. VPN kapcsolat a melóhelyre
  4. Kényelmes torrent kliens
  5. Hang
  6. Flash

Két monitor

Két monitort használok, mert én vizuális vagyok és szeretem a dolgokat kiteríteni és átlátni. Tudom, hogy a későbbiek során lesz még nekem 4 és akár 6 monitorom is mert így fogom átlátni azt, amivel éppen foglalkozni fogok.

Itt a feltételem az volt, hogy ne kelljen az xorg.conf fájlt túrkálni és a két monitor legyen egy képernyő, de ha az egyiken teljes képernyőre állítok egy tetszőleges alkalmazást, akkor csak az adott monitort foglalja el és a másikat ne. Természetesen az egeret át akarom tudni húzni az egyik képernyőről a másikra, mert a képernyők középen találkoznak.

Végül sikerült. Egy kis anyázás itt, anyázás ott. Guglizás erre és guglizás arra. Sőt, az nVIDIA grafikus beállító programkája kimondottan kényelmessé tette a dolgomat. Ami viszont röhögésre - na jó a végén már fájdalmas és kínos röhögésre, késztetett, hogy nem tudtam a monitorok sorrendjét megváltoztatni. Így ha a jobb oldali monitornak a jobb oldalán túlra húztam az egeret, akkor a baloldali monitor bal oldalán jelent meg az egér. Ezen sehogyan sem tudtam változtatni. A megoldás az lett, hogy a kábeleket megcseréltem. De! A DVI kábelem nem volt elég hosszú és magát a gépet is meg kellett fordítani.

De a lényeg az, hogy megy és úgy, ahogy én szeretném!

Tálca középen, függőlegesen

Windows 7 -ben csináltam meg azt, hogy a tálcát átraktam függőlegesbe és a baloldali monitor jobb széléhez passzintottam a kicsikét. Így gyakorlatilag középen van és mindenhonnan nagyjából ugyanannyira van.A lényeg, hogy kényelmes használni.

A KDE -ben sikerült megcsinálni. Igaz, írnom kellett egy levelet a Gentoo listára, mert szerintem a jó életbe nem jöttem volna rá arra, hogy a "Screen Edge" gomb erre való még annak ellenére sem, hogy a neve tényleg utal erre.

A lényeg, hogy sikerült és úgy működik, ahogy én akarom és nekem jó.

A KDE -vel annyi a rossz tapasztalatom egyedül, hogy a desktop eye candy fitty-füttyöket ki kellett kapcsolni, mert néha nagyot hasalt az egész grafikus felület. A másik aspektus, hogy ha két monitorom van és széthajigálok mindent kényelmesre, akkor igazából nincsen is nagyon szükségem fitty-füttyökre, főleg nem eye candy félére.

A gnome -nak meg eleve semmi esélye sincsen nálam.

VPN kapcsolat a melóhelyre

Ez azért volt fontos, mert egyszer szívtam vele és nem sikerült megcsinálni akkor. Most rászántam az időt, alaposan utána jártam és sikerült. Ennyi. Megy és meg vagyok elégedve.

Kényelmes torrent kliens

Ez egy sarkallatos pont, mert Windows alatt megszoktam a uTorrent csodálatos világát. Ami fontos volt, hogy egyszerűen tudjam állítani a fel- és letöltési sebességet globálisan. Ha megnézem az egyes torrentek tartalmát a kliensben, akkor dupla kattintással a megfelelő alkalmazást elindítva (acroreader, vlc, stb.) meg is tudjam nézni, hogy mi jött le éppen.

Eddig Linux alatt az rtorrent volt a nyerő, mert egyszerű és gyors. De konzolos alkalmazás és utáltam azt, hogy ilyen szempontból kényelmetlen használni. Sőt, nagyon nehézkesnek tartottam azt, hogy átlássam ha 10-20-50 torrentem van, hogy éppen most melyik milyen állapotban van és satöbbi. Van neki webes kliense, de az meg képr Apache webszervert és instabli a cucc és eszi a gépet.

Miután adtam egy esélyt a KTorrentnek és egy harci üvöltésnek tűnő kétségbeesett sikollyal b@szt@m is le a gépről azonnal, majd megnéztem az Azureust is. Egy fos az is. Gondoltam arra, hogy wine alatt majd futtatok uTorrentet, de ez is olyan ágyúval verébre dolognak tűnt.

Végül kaptam egy javaslatot, hogy nézzem meg a qBittorrent programot. Butácska, lassúcska, lomhácska, de pontosan azt tudja, amit az uTorrentben szerettem. Azt kell, hogy mondjam kiváló!

Hang

Van nekem ez az ócska számítógépem. Bizonyos körökben dzsunkapécének mondják. Van benne valami szar alaplapi intel hangkártya, aminek van egy kernel mondulja és működik. Legutóbb az volt a gondom, hogy ha flash videót néztem, akkor elment a teljes hang és indíthattam újra az egész grafikus részt. Úgy látszik, hogy a KDE csapat és az egész Linuxos világ lépett előre egyet, mert jelenleg az a helyzet, hogy több alkalmazás egyszerre tudja használni a hangkártyát. Pontosabban én hallom, hogy ezt a hangot a skype adta ki, a zene az Audacious -ból jön és hallom a szomszéd fingását is, de annak éppen semmi köze a gépemhez.

Flash

A flash meg egy szarkupac és egy rohadék egyben. Tehát, egy szarkupacrohadék. Ennyit tudok róla mondani. Egyrészt megeszi a gépet. Másodsorban olyan állapotba képes hozni a Chromium böngészőt, hogy lesz egy D processz, ami csak reset gombbal orvosolható. Azért vagyok dühös, mert ez nem volt listámon. Azt tudtam, hogy Linuxon a flash -nek Isten összes erőforrása sem elég, de azt nem gondoltam volna, hogy képes megdögleszteni is a gépet. Az meg egy másik dolog, hogy a Chromium is tehetne valamit az ellen, hogy maga a böngésző ne dögöljön bele ebbe az egészbe. De még az is lehet, hogy valami hardver hiba forog fenn.

Nos, így röviden ennyi a története annak, hogy ismét operációs rendszert váltottam. Lehet, hogy szívatom magam megint, de ismételten okosabb vagyok valamivel.

Undefined
Sayusi's tagcloud: 

Comments

Úgy néz ki, hogy a D processz probléma megoldódott. Eddig ck kernelt használtam és valaki írta nekem egy levélben, hogy lehet a probléma a kernellel is. Visszatértem gentoo-sources kernelre és az elmúlt pár napban nem volt ilyen problémám. Megy minden úgy, ahogy kell neki. Reméljük, hogy így is marad.