You are here

Stability Checker, part one

 Az van, hogy a munkahelyemen futtatunk regressziós teszteket. Tesztelők vagyunk és ez nem furcsa. Gyakran csinálunk ilyet, mi tesztelők. Maga az eszköz, amivel csináljuk ezt egy házi fejlesztes, amit a főnököm rakott össze és megfelel a célnak. A tesztek eredményeit egy fájlban tárolja, amit excelben meg lehet nyitni és ott vannak előttünk az eredmények aránylag emészthető formában.

Az egyetlen probléma ezzel a jószággal, hogy nem lehet ténylegesen olyan mélységben adatokat elemezni vele, mint ahogy az jó lenne. Regressziós tesztelés esetében fontos lehet, hogy az egy futási egység (jellemzően éjszaka) lássuk, hogy hányszor és milyen eredményekkel futott le a regressziós csomag. Sajnos előfordul olyan, hogy időtúllépéssel vagy valami más okból kifolyólag - nem a tesztelt funkció hibájából, elhasal a teszt. Ebben az esetben egy jó irány ha vizsgáljuk, hogy százalékos arányban mennyiszer futott le jól. A jelenlegi helyzetünkben ennek vizsgálata nehézkes.

Felmerült az ötlet, hogy ezeket a logokat fel kellene dolgozni és emészthető formában megjeleníteni, hogy tényleges elemzéseket tudjunk csinálni. Én lecsaptam erre az ötletre és elvállaltam, hogy megcsinálom, de Szilárd adta neki a "Stability Checker" nevet. Akkor legyen, hívjuk így a jószágot.

Az architektúra annak ellenére, hogy én .NET környezetben dolgozom JEE és következőek szerint néz ki:

Elsőre ez ágyúval verébre. De másodikra már nem. Az a cél, hogy ténylegesen jól használható eszközünk legyen. Sőt, ha egyszer elkezdjük használni, akkor elkezdődik a gondolkodás fejlődése is és az igények nőttön nőnek az égig. Előbb vagy utóbb pedig eljutunk oda, hogy tényleg át kell pakolni az egészet valami rugalmasan kezelhető környezetbe. Én úgy gondolom, hogy érdemes már ezzel kezdeni.

Az első funkciók, amiket meg fogok valósítani:

 • Regresszió eredményeit tartalmazó fájlok betöltése
 • Teszteredmények adminisztrálása (jellemzően törlés)
 • Teszteredmények megjelenítése

Most éppen ott tartok, hogy összeraktam a szerver-kliens kommunikációt. A következő pár napban fogom a betöltést és az eredmények adminisztrálását megcsinálni.

Undefined

Comments

Szia!

En ezt meg mindig agyuval verebre esetnek latom. Pl minek szerver - kliens felepites? A logot keszen kapod, akkor eleg egy makro, amivel ezt feldolgozod, es siman meg tudod winform vagy VB segitsegevel jol jeleniteni. Ha a cel vmi objektumorientalt megoldas, ami megintcsak szeriintem fejlesztoi szempontbol egy logfeldolgozasnal nehezen vedheto, miert nem eleg C++. De tenyleg, minek ide objor nyelv? Beolvasashoz egy sima perl is megtenne, amit barmivel megjelenithetsz. Persze nyitott vagyok az ellenervekre, csak a leirt feladathoz szeintem idotpazarloan sok a felhasznalt eszkoz.. Sot meginkabb, ha mat excelben van akkor megintcsak indokolt lehet excel makro + fuggvenyek hasznalata..ha masra nem is jo az excel, erre igen

 Több oka van:

 • Így döntöttem. Ezt tartom jónak és kész.
 • Makró, perl, excel, köszönöm de nem kérek egyikből sem.
 • További terveim vannak vele, ahogy azt említettem is.
 • Tanulok belőle nagyon sokat.

Hogy jön ide az objektum-orientáltság kérdése? Ha egyáltalán ez kérdéses, akkor miért említed a C++ nyelvet? Nekem ez itt egy erőteljes ellentmondásnak tűnik.

Nincsenek ellenérveim. Én látom, hogy mit akarok kihozni ebből, látom, hogy mi a végcél és már meghoztam a döntésemet. Nincsen további kérdéses pont.

 

Hogy érted, hogy a C++hoz hogy jon az objektum-orientaltsag? Hát a C++ objektumorientált nyelv, a legalapabb amit az emberek megtanulnak (megtanitanak nekik) egyetemen :) Én inkább a kérdést nem értem, hogy neked miért nem illik ossze a ketto? Másrészt meg ott jon a képbe az objektum-orientaltsag, hogy JAVA-ban irod, tehát egy OOban...ha nem OOként irod meg, akkor mit tanulsz az egeszbol? Vagy hogy csinalod? Scriptnyelvvé degradálod a Java-t? Osztalyokat nem is használsz, csak irsz egy "scriptet" meg egy megjelenitesi feluletet gyártasz ?

Szoval én ugy gondolom, hogyha tanulni szeretnél belole es pl dev szeruen alkalmazni is, vagy akár teszteloként, akkor, ha már egy scripting feladatra OO-t használsz, akkor használd is OOként. Rendes osztályokkal, metodusokkal stb stb.. na ebbol tényleg tanulni lehet es utána akár bovebb használatra is, bár pontosan nem tudom mire lehetne majd még.

De bocs, ha zavar a kérdés, csak mint sokáig fejleszto es mint C++ es Java egyetemi oktato probaltam segiteni a jobb eszkozválasztásban :)

 Te write only módban vagy. Meg sem érted, amit leírok. De összefoglalom neked és hogy könnyebb legyen megérteni csak idézeteket fogok használni. Ha nem haragszol, akkor folyamatábra nem lesz csak kiemelés. Ha tényleg egyetemi oktató voltál, akkor bízom abban, hogy ennyiből is sikeresen megérted a gondolatok folyamát.

 1. "futtatunk regressziós teszteket"
 2. "A tesztek eredményeit egy fájlban tárolja, amit excelben meg lehet nyitni és ott vannak előttünk az eredmények aránylag emészthető formában."
 3. "nem lehet ténylegesen olyan mélységben adatokat elemezni vele, mint ahogy az jó lenne"
 4. "egy futási egység (jellemzően éjszaka) lássuk, hogy hányszor és milyen eredményekkel futott le a regressziós csomag"
 5. "A jelenlegi helyzetünkben ennek vizsgálata nehézkes."
 6. "a logokat fel kellene dolgozni és emészthető formában megjeleníteni, hogy tényleges elemzéseket tudjunk csinálni."
 7. "Az architektúra annak ellenére, hogy én .NET környezetben dolgozom JEE és következőek szerint néz ki"
 8. "Az a cél, hogy ténylegesen jól használható eszközünk legyen"
 9. "elkezdődik a gondolkodás fejlődése is és az igények nőttön nőnek az égig"
 10. "eljutunk oda, hogy tényleg át kell pakolni az egészet valami rugalmasan kezelhető környezetbe"
 11. Én úgy gondolom, hogy érdemes már ezzel kezdeni."

Itt senki sem beszélt szkriptnyelvekről, C++ -ről és OOP -ről. Te hoztad elő ezeket és egyáltalán nem értem, hogy miért. Arra gyanakszom, hogy tényleg nem érted, amit írok. Tényleg fogalmad sincsen arról, hogy mi az a JEE. Pedig be van linkelve az idevágó wikipedia oldal. Csak kattintani kellene egyet...

Itt arról van szó, hogy milyen igények vannak és milyen igények lehetnek és ezeket hogyan lehet kezelni, illetve hogy az igények lehetséges fejlődésének ívéhez milyen eszközt, eszközkészletet érdemes választani, amely hosszabb távon biztosít egy rugalmasságot.

További részleteket nem árulhatok el, mert munkahelyi információnak számítanak és a személyes blogomban nem szerepelhetnek.