You are here

George R. R. Martin: Trónok harca

Undefined
Body: 

Ezt a regényt még 2004 -ben olvastam először, de már akkor is nagyon tetszett. Gyakorlatilag 3-4 nap alatt "felfaltam". Most meg is vettem és ismételten elolvastam, igaz csak 1 hét alatt.

Azt írják, hogy Tolkien óta a legnagyobb teljesítmény. Nos, szerintem ez igaz. Bár, úgy érzem, hogy ez a regény jobban fel van építve, mint a Gyűrűk ura trilógia.

Ami nekem nagyon tetszett, hogy a karakterek nagyon alaposan vannak felépítve. Az egyes fejezetek - amely egy kiválasztott szereplő szemszögéből mutatja be az eseményeket - között már szinte fájdalmas a váltás annyira érzékletesen és alaposan vannak a karakterek kidolgozva és emiatt szimpatikussá, szerethetővé válnak még akkor is ha a "gonosz" szerepét kapták. Az olvasót szinte beszippantja a könyv és letehetetlen. Maga az író pedig zseniálisan játszik a karakterekkel és az eseményekkel. Olyan feszültséget tud teremteni, hogy azt nehéz elmondani.

Ez a kötet a Tűz és Jég dala trilógia első kötete. A trilógia már nem igaz, mert a hírek szerint már az 5. kötetet írja Martin. A pletykák szerint újraírja... Várjuk!

Node, ennek a kis - ~850 oldal - kötetnek a végén jó ha a közelben van a Királyok csatája kötet, mert ez letesz és nyúl a másikért szituáció áll fenn. Maga az első kötet gyakorlatilag annyira elég, hogy a szereplőket belerakja a szerepükbe és van egy kevéske esemény és iszonyatos mennyiségű feszültség.

Párszor elkövettem az a "hibát", hogy metrón, villamoson olvastam ezt a könyvet. Ha le akartam szállni időben, akkor csak felületesen olvastam és nem volt jó. Ha belemélyedtem, akkor szinte biztosan eltévesztettem a megállót.

Ezt még azoknak is tudom ajánlani, akik nem rajonganak a fantasy regényekért.

Sayusi's tagcloud: 

Comments

Én azért még azt hozzá tenném, hogy bár fantasy környezetben zajlik a történet, de a hangsúly messze nem ezen van... valahogy nem kap az egészben akkora jelentőséget, mivel messze elkerüli a megszokott sablonokat... a lényeg a jellemábrázolásokban van...

Az első kötet pont arra jó, hogy lerakja az alapokat: bemutatja a regény fő alakjait, hagyja, hogy mindenkinek helyet találj a történetben az értékrended alapján...
...utána az egészet fenekestül felforgatja...
...és mire észbe kapnál a rabszolgájává tesz.

Ha rákattantál, nem lesz többé nyugtod tőle! (És ez egyébként a te hibád! :D )

Egyszerűen zseniális!!

Igen, az én hibám! Most azt nem tudom, hogy a "Mester taníts!" vagy a "Kérlek kínozz még!" helyes ide. :D

Ne éld bele magad :)
Csak a felbujtó szerepe volt rád osztva :)
A Mester már vagy 5 éve hitegeti a népet a folytatással...

Nekem mindegy mennyi ideje hitegeti a népet. :) Ennek ellenére nagyon faxa a regény.
De, amint a mester blogjában is olvasható dolgozik rajta. Reméljük, hogy minél hamarabb készen lesz. Viszont a wikipedia szerint ez még közel sem a vége. Szóval... várjuk! :)