You are here

George R. R. Martin: Kardok vihara

Undefined
Body: 

A Tűz és Jég dala sorozat harmadik kötete. Maradjunk is annyiban, hogy itt véget is vetek a tényszerű, érzelemmentes információknak, mert erről a könyvről nem lehet így beszélni. Akinek sikerül, az egy érzéketlen fatuskó.

Kezdjük ott, hogy a már megismert szereplők viszontagságai folytatódnak és egyre izgalmasabbak lesznek. Az egyes fejezetek felépítése, nyelvezete és hangulata annyira vissza tudja adni a szereplő érzelmi világát, hogy azon gondolkodtam vajon Martin nem bolondul ebbe bele? Nem őrül meg attól, hogy képes váltani ilyen komplex érzelmi világok között? Ez még akkor is nagyon nagy teljesítmény ha az egyes szereplők történéseit egyszerre írja meg.

Sajnos van olyan, aki távozik. De persze itt is van meglepetés. Miért ne lenne? Sőt, azt vettem észre, hogy mindhárom kötetet úgy tettem le, hogy "Baszdmeg! Baszdmeg! Baszdmeg!" és nyúltam a következőért.

Azt hiszem, hogy ebben a kötetben kap az olvasó arról információt, hogy pontosan mit is jelent a Tűz és Jég dala. Van rá egy enyhe utalás és ennek a kifejtése a későbbiek során megkezdődik és olyan ember veszi fel a kétségek fonalát, akire egyáltalán nem számítunk. Sőt, elég sok dolog ki is derül erről az emberről. Persze nem ebben a kötetben vannak ezek, hanem a korábbiakban. A kedves olvasó, lassan már azt sem tudja, hogy melyik kötetben van. Csak lapoz és olvas, lapoz és olvas és lapos és olvas és olvas és olvas...

Olvastam pár írást erről sorozatról. Jót és rosszat is. Az egyikben a naturalizmust emelik ki. Fura, hogy ösztönösen elkezdtem ezt figyelni. Arra jutottam a magam egyszerű módján, hogy ezen a területen mintha Martin feloldódott volna. Sokkal szabadabban kezeli a szex, a testnedvek és a halál körülményeit. Sőt, néha már trágár humorba is fordul ez. Mondjuk Tyrion esetében ez érthető, mert ő egy mocskosul bosszantó alak, de pontosan a nyíltsága, a következetes kendőzetlensége teszi elviselhetővé, sőt kedvessé. De Arya esetében is megjelenik egy épphogy tíz éves kislány esetében szokatlan naturalizmus.

Szóval, ajánlom még annak ellenére is, hogy nem vagyok sem angol tudós, sem szakember.

Sayusi's tagcloud: 

Comments

Igazi ajánlóakt írtál

Örülök hogy nincsenek benne konkrétumokat, és így nem "lőtted le a poént", így mindenképpen el fogom olvasni ezeket a könyveket.

Roti