You are here

Az első 200 oldal

Undefined
Body: 

 A lényeg, hogy elolvastam 200 oldalt ebből a 800 oldalas regényből. Nehéz bármi értelmeset is mondani, mert ez még az eleje az egésznek. Ennek ellenére van pár gondolat a fejemben.

Ami a legfontosabb, hogy ezelőtt George R. R. Martin regényeit olvastam és nem tudom elkerülni azt, hogy összehasonlítsam őket. Szóval, teljesen más a regény nézőpontja. Egy független mesélő szájából halljuk a történetet és rajta keresztül látunk be a szereplők fejébe. Martinnál az egyes szereplők szemszögéből látjuk a történetet. A több szubjektív nézőpontból hozhatunk létre egy számunkra kedvező világot. Ez nagyon nagy szabadság, de emiatt maga a regény terjedelmes és fárasztó olvasni. Az én véleményem szerint pontosan ez a “munkás” része az igazi értéke - egyebek mellett, Martin regényeinek.

Az első, hogy Martin regényei után szokatlan, hogy csak egy szálon futnak az események.  Ettől olyan könnyed, könnyű, haladós, magával ragadó. Nincsen annyi információ és nem kell annyi energiát arra fordítani, hogy bele tudjuk magunkat helyezni a világba és ott kényelmesen érezzük magunkat. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó a minősége a regénynek. Ez csak azt jelenti, hogy könnyű olvasni. Most azt érzem, hogy a 200 oldal alatt nem tudok annyit a karakterekről, mint Martin esetében, ha ugyanennyit olvasok. Az információk nem olyan minőségűek és mélyek a két regényben. Úgy gondolom, hogy ez a különbség pontosan abból adódik, hogy más a nézőpontja a két regénynek.

Nos, akkor a lényeg. Tetszik ez a sorozat és könnyű és élvezetes. A világból, amit eddig láttam azt mondhatom, hogy jól fel van építve. Mindig kapok valami újat, mert jó részletesnek tűnik. Jelenleg azt érzem, hogy elég távolról látom csak a dolgokat és van még bőven hely arra, hogy közeledjek és mélyedjek ebben az elképzelt világban. Lesz hely a meglepetéseknek és az újdonságoknak. Azt is gyanítom, hogy az utolsó oldalon is lesz még pár. Tetszik és érzem magamban az éhséget, hogy olvassam ezt a regényt. Ezt az érzést nagyon szeretem.

A harmadik dolog, hogy angolul olvasom és könnyű a nyelvezete. Martinnál a függő beszéd miatt nagyon komoly munka volt, hogy megértsem mit is akart írni. Itt mondhatom azt, hogy sokkal könnyebb dolgom van.

Comments

Lesz még itt is sok-sok szál, sokkal több mint amennyivel GRRM-nél találkozhatsz... ha kitartó vagy :)

Meg lehet hogy az elején nem annyira feltűnő (Randra koncentrál), de Jordan is különböző szereplők nézőpontjából mutat be egy-egy fejezetet, a több szállal együtt ez is eljön. Bőven 100 fölötti a POV karakterek száma eddig a sorozatban.

-g-

Ez egy zsírkirály hír! :) Szeretem az ilyen "egyszerű" dolgokat! :) Köszönöm szépen az infót!