You are here

A Csillagromboló

Hungarian
Body: 

Huhhhh... Ez egy combos projekt lesz már most látom, de mintha emiatt kezdtem volna el 7-8 éve komolyan venni az informatikát. Mármint a programozást és az információval foglalkozó tudományokat.

A "Csillagromboló" kifejezés egy beszélgetésben hangzott el, ahol az egyik kollegám olyan panaszkodásképpen ejtette el az a mondatot, hogy "Csillagrombolót építünk!", és tette ezt olyan hangsúllyal, hogy a "bammeg" még illett volna mögé. Ez valahogy megtetszett nekem. Igen, ebben benne van az is, hogy szopatom magam de rendesen! De ha nem ezt tenném, akkor nem haladnék sehova.

Normális nevén a projekt a "Digital Library" névre hallgat és ebben benne is van minden, amit tudni fog. Dokumentumokat fogok benne tárolni. Dokumentum ebben az esetben bármilyen adathordozón lévő adatot jelent. Legyen az könyv, szerződés, dalszöveg, bármi. Ahhoz írok egy programot, hogy ezeket tároljam és tudjak velük dolgozni. De ha nagyon elborul a kis lelkem és lelkesedésem kidudorítja a fejtetőmet, akkor adatbányász bizbasznak hívnám ezt a születő jószágot.

Ebben a könyvecskében (Drupal kontextusban értem a könyvet) azt fogom leírni, hogy mit csinálok, hogyan csinálom és mennyire szívatom magam agyon. Ez olyan tanulási folyamat leírása lesz. Amit nem fogsz itt találni az az, hogy megmagyarázom mi a java meg hasonló okos dolgok. Én olyan hétvégi programozó vagyok. Azért csinálom, mert szeretem csinálni. Igyekszem józan paraszti ésszel hozzáállni és helyén kezelni a dolgokat. Szóval, amit itt fogsz találni az a személyes véleményem, tapasztalatom enyhe cinizmussal megtámogatva. Biztos vagyok benne, hogy olvasni fogsz itt egy rakat hülyeséget és születése pillanatában meghalt ötletet. De azt is olvashatod majd, amikor rájövök, hogy az miért jó és miért rossz. Olyanokat is fogsz itt olvasni, ami neked egyértelmű és nyílvánvaló. De hidd el, hogy nekem nem mindig az!

Lentebb találsz linkeket, amelyek az egyes részekhez vezetnek. Itt tematikusan vannak az adott technológiával kapcsolatos "anyázásaim". Ha csak símán nézed az oldalt, akkor meg időrendi sorrendben látod a dolgokat.

A felhasznált technológiák:

  • Subversion a forráskód verziókezelésére
  • Maven a build -re és a függőségek kezelésére
  • Java Swing alapokon készül egy kliens
  • gwt alapokon készül egy webkliens
  • REST felhasználásával készül egy API a szerver eléréséhez, a protokol JSON
  • EJB tartalmazza majd az üzleti logikát
  • PostgreSQL ad nekünk egy szolgáltatást, hogy az adatok jól le legyenek tárolva adatbázisban
  • NetBeans a barátunk a fejlesztés során
  • de használok még gVimet szöveges fájlok bizergálására
  • a tervek és nagy gondolatok az okosságok részben kapnak helyet

Comments

Csak arra vigyazz, nehogy Halalcsillag valjon belole.

Óóóóóó!!! Milyen csodás kis írás! Emlékeztet egy korábbi melóhelyemre és részben egy másikra. Azt gondolom, hogy kedves barátaim - akik nem hétvégi programozók, mint én - sokat segítenek nekem abban, hogy ne egy nagy, hanem sok kicsike gyilkos dolog legyen és tegyék hatékonyan a dolgukat.