You are here

A hajnalcsillag fénye

Hungarian
Body: 

 Szerző: Bán Mór

Cím: Hunyadi: A hajnalcsillag fénye

Sorozat: Hunyadi

Kiadó: Gold Book, 2008, Hatodik kiadás

Motiváció: történelem

ISBN: 978 963 426 100 1

A fene se tudja már, hogy hol és mikor hallottam erről a sorozatról először. Arra viszont emlékszem, hogy amikor megtudtam, hogy magyar író műve, akkor automatikusan előjött belőlem az a hülye magyar szokás, hogy ami magyar az szar. Tehát, ez a könyv is szar! Eltelt pár hónap, amíg a történelmi regények iránti ellenállhatatlan vonzalmam legyőzte ezt az értelmetlen gőgös hozzáállást és az interneten utánajártam, hogy kifiaborja ez a Bán Mór és mi ez a regény. De szomorúan vettem tudomásul, hogy az első kötet nem kapható sem antikváriumokban, sem a nagy boltokban - Alexandra, Libri, Bookline, stb. - sem a kiadónál. Az volt a tervem, hogy megveszem az egészet és le van tudva az ügy.

Eltelt majd egy év és néha-néha rákerestem a könyvekre és szomorúan láttam, hogy nem kapható az első kötet. Az eszembe sem jutott, hogy talán karácsonyra ismét csinálnak egy kiadást. Aztán pár hete találkoztam egyik ismerősömmel és elmentünk élete értelmének könyvet venni. A tömegben sürögve-forogva megláttam ezeket a könyveket és az igazi öröm akkor volt, amikor ott láttam az első kötetet is. Azonnal dobáltam bele a kosaramba őket nehogy valaki elvigye!

Maga a könyv keményfedeles és szép, legalábbis nekem tetszik ez a megszokottakhoz képest igényesebb kivitel. Pici csalódás volt, amikor láttam, hogy a papír "vastag" és a betűk nagyok. Ez csak azért volt csalódás, mert az első kötet így csak ~380 oldal. Rövid. Pitty-putty (6-8 óra) és kiolvastam. Örültem nagyon a térképeknek. Imádom, amikor térképen lehet követni az eseményeket!

Bevallom, hogy ez a regény könnyen olvasható és pörgős. Nincsenek benne nagy - vannak, aki szerint fölösleges - leírások. Én ezeket hiányoltam, mert az információ, amit kapok a regényből mintha kevés lenne ahhoz, hogy azt a világot megteremtsem. Nagyon szabadjára meg nem akarom engedni a fantáziámat, mert történelemről van szó és szeretném ha a gondolataim tényeken vagy élvezetes információvá lazított tényeken alapulnának. Nekem ez a regény mintha a ló másik oldala lenne az Idő kereke és a Tűz és Fény dala sorozathoz képest. Az utóbbiak nagy leírásokat - szerencsére nem akkorákat és nem annyit, mint amivel a Nyomorultakban találkoztam és elsőre bele is tört a bicskám - és rengeteg háttérinformációt tartalmaznak. (Találkoztam olyan véleménnyel is - sajnos, linket nem tudok most adni -, hogy Martin nagyon elhúzta az egész Trónok harcát és már nem élvezhető annyira. Ezt a kritika írója a harmadik kötet után írta. Azóta nem tudom, hogy olvasta-e a negyedik kötetet, ami aztán tényleg a nyakig süppedős, alig történik valami lélektan párszáz oldalban!) Ez a regény eleinte Hunyadi János őseire, majd a közepétől kezdve magára a későbbi kormányzóra fókuszál. A körülötte lévő emberek nekem egy kicsit felszínesek, de nem annyira, hogy ne tudjam élvezni az olvasást.

Viszont volt egy pillanat, amikor a lelkem sötétbe borult, az ideg menetet vágott az agyamba és ennek az egész érzésvilágnak egy félhangos "Óhogybasszadmeg!" mordulással adtam hangot. Nővérem fel is kapta a fejét és kérdezte, hogy mi a baj. A gondom annyi, hogy a regény nem nagyon foglalkozik azzal, hogy az akkori Magyarországot elhelyezze az akkori Európa hatalmi térképén. Nem vázolja fel azt, hogy ki, kivel és hogyan - nemzetiségek kérdése, hatalmak közti ellentétek, vallási kérdések, a pápaság kérdése, stb - és miképp és ebbe az egészbe hogyan köp vagy nem köp bele a török jelenléte. De az igazán bosszantó az volt, hogy egy keserves oldalban volt összefoglalva az, hogy Zsigmond mit csinált a majd 6 év hosszú külföldi útja során és Husz János megégetése és ennek következményei. Az addig lappangó, információhiányból adódó feszültség igazi fájdalommá fokozódott azzal a hetyke kis, épphogy egy oldalnyi leírással. Le is tettem a könyvet és mentem a wikipédiára olvasni, hogy lássam a teljes képet. Sőt, lelki szemeim előtt láttam azt a 5-10 könyvet, amiben a válaszok a kérdéseimre benne lesznek.

Mindezek ellenére ajánlom ezt a könyvet, mert nem "szar", ahogy az elsőre - nagyon bután, előítéletből - gondoltam. Sőt, segítséget ad ahhoz, hogy milyen lehetett az akkori Magyarország. Mondhatom azt is, hogy ez a regény motivál arra, hogy utánanézzek elég sok dolognak az akkori világgal kapcsolatban az említetteken felül. Ha diák lennék - most hagyjuk azt, hogy a jó pap holtig tanul elv szerint működök -, akkor már nem is kellene annyit magolnom az akkori korról, mert regényként is olvastam és benne marad a fejemben. Már csak fel kell cicomázni a történelem tényeivel. Ilyen például az, hogy milyen ruházatot viseltek, milyen volt a hadviselés, milyen stratégiákat alkalmaztak és a gazdasági helyzet. Mivel még nem olvastam a többi kötetet remélem, hogy azokban találok választ!