You are here

Lehet, hogy "Viszlát gmail!"?

Hungarian
Body: 

Az egész levelezési szokásaimat átalakítom és már készen is vagyok vele olyan 80% -ban. Két dolog miatt teszem ezt, Az első, hogy a Google megváltoztatta a felhasználási feltételeket, a második, hogy meg tudom csinálni. Pár éve egyszer már összeraktam itthon egy elég jó levelezést és most úgy gondolom, hogy megint kell. Ide tartozik még az is, hogy pár éve már a sayusi.hu domain az enyém és szeretném kihasználni az ebből adódó lehetőségeket.

Visszatérve egy pillanatra a Google változtatására. Nem olvastam még, hogy mik az új feltételek, de azt tudom, hogy a leveleimet szkennelik és az alapján jelennek meg hirdetések a gmail felületen. Ez már bőven elég ahhoz, hogy ne legyek boldog és ne akarjak több adatot kiadni magamról. A Facebookról és a Google szolgáltatásairól a képeket és egyéb dolgokat le fogom szedni és átrakni erre az oldalra, de ehhez még meg kell találnom a jó megoldásokat Drupal szintjén is. A két közösségi oldal meg csak arra lesz használva, hogy legyen link ide.

Az első lépés a levelezésben az volt, hogy telepítettem egy dbmailt a gépemre és elkezdtem fetchmaillel leszedni a leveletket a gmail postafiókomból. A dbmail természetesen az imádott PostgreSQL adatbáziskezelőt használja! Ez már tart egy ideje, mert 5-7 évnyi levélről van szó. Telepítettem egy muttot is, hogy azzal küldjem a leveleket. Akármennyire is próbálkoztam eddig más levelezőkkel a muttnál jobbat nem nagyon találtam itthonra. Gyors és egyszerű.

Az egyedüli problémám az smtp szerverrel akadt. Úgy gondoltam, hogy egy ideig a Google smtp szolgáltatását fogom alkalmazni, de amikor észrevettem, hogy a rajta keresztül kiküldött levelek feladója minden esetben átírásra kerül az authentikálásra használt email címre, akkor ezt hagytam a francba. Most a yahoo szolgáltatását használom, de ha nagyon gáz a helyzet, akkor még tudok vásárolni ilyen szolgáltatást a tárhelyszolgáltatómtól.

Van itt még egy probléma, aminek a végére kell járnom. Ez pedig a Googlegroups, ami birtokol pár olyan levelező listát, amelyek számomra fontosak. Egyelőre még nem tudom, hogy hogyan lehet ezekre feliratkozni nem gmailes címmel, de ki fogom deríteni. Ha más nincsen, akkor csak ezek miatt fenn fogok tartani pár gmail címet.

A Google felhasználási feltételeinek változásáról itt olvashatsz cikket a HVG oldalán.

Sayusi's tagcloud: 

Comments

A "Csak mert meg tudom csinalni" tipikus esete. Sok befektetett (es elfecserelt energia, szellemi munka) a semmiert :) ha ez okoz neked oromet csinald, de ha csak a kormeidet probalgatod inkabb keress valami freelance munkat es az igy megszerzett penzbol hivd meg a baratnodet egy vacsorara :)

Oszinten szolva mar egy kicsit nekem is kezd terhes lenni, amit a Google csinal, ket honapja lovoldozom ki a "megvaltozott" kezdetu uzeneteiket. A reklamok annyira nem zavarnak, a tobbseg, akivel levelezek az GApps/GMail cim, tehat nem sokat erne a titkolozasom, plusz a sajat szerver penzbe kerul, ha meg kulso szolgaltatohoz megyek, ugyanott vagyok, hogy belenezhetnek. Akkor mar inkabb a Google, aki legalabb be is vallja.
Arrol nem beszelve, hogy en eleg sok Google szolgaltatast hasznalok, egy Exchange kellene hozza, ha mindent en akarnek megcsinalni. Az pedig sok penz, de meg tobb ido.

Az én esetemben van ez a domain és a tárhelyszolgáltató ad mellé emailt is. Az emailjeim max 5-10 percet vannak az ő szervereiken tárolva és utána a fetchmail leszedi és törli is. Tudom, lehet, hogy csak logikailag törli és nem valóságban. De egyelőre abban a hitben vagyok, hogy ez törlésre kerül. Ez a része meg van oldva.

Naptárból még a Google cuccát használom egészen addig, amíg a saját el nem készül valamikor. Fényképek esetében az zavar, hogy nem tudom, hogy ha feltöltöm a Googlehez vagy a Facebookhoz, akkor azok kinek a tulajdonába kerülnek. Egyelőre még nem volt időm arra, hogy elolvassam a feltételeket. De az egyre jobban zavar, hogy tudom azt, hogy ezeket fel tudják használni.

De az egészben az a fura, hogy én sem vagyok teljesen tisztában a szokásaimmal. Nem ismerem tudatosan minden mozzanatát még annak ellenére sem, hogy saját magamról van szó. Egyelőre még ott tartok, hogy figyelem, hogy mit és hogyan csinálok.