You are here

Vége

Hungarian
Body: 

Most nem tudom, hogy egyszerűen csak hozzászoktam Jordan stílusához, vagy a regények között van különbség, de nem emlékszem olyan pillanatra, amikor túl akartam élni a regényt. Az első három kötetben voltak olyan oldalak, amelyeknél az "Istenem, legyen már vége!" érzés volt bennem. Itt nem volt olyan. Nem mondom, hogy végig izgalmas volt, vagy végig ugyanolyan jó volt leszámítva a végén lévő kisebb csavart.

Aiel

Annak határozottan örültem, hogy az Aielről elég sokat olvashattam, még annak ellenére is, hogy nagyon nagy részét nem értettem. Gyanítom, hogy a wikit olvasgatni fogom még róluk. Bemutatásra kerül, hogy ők kik, milyen a törzsi rendszerük, hiedelemviláguk és az, hogy mi az eredetük. Az utóbbi nagyon meglepő! Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy Jordan honnan merítette az ötletet! Vajon mennyi néprazji vagy kultúrális antropológia könyvet bújt, amíg talált ilyen bonyolult és nehezen érthető szokásokat?

Természetesen lehet komoly kritikával élni, hogy a szokásos sémát követi a regény. Ez pedig az, hogy a törzs egy tagja valamiért a törzsön kívül nevelkedik és idővel visszajön és egyesíti a népét valamiért. Emlékeim szerint valami hasonló van a Dűnében is, de ott a főszereplő nem a törzs szülöttje. Neki a különlegességét más adja. A Dűnét nem olvastam csak láttam a filmet.

Rand

Randnak mélyen a fejében járkálunk. Három szinten kommunikál ő és a világ körülötte. Az első Rand és az átlagos emberek szintje. Nekik ő a Dragon Reborn. A másik szint Rand és Moiraine - Aes Sedai - Wise Ones szint. Ebben a regényben itt a Rand - Moiraine vonalon nagyon kevés történik és nem tudom egyelőre, hogy miért. De a Rand - Wise Ones szint meg elég jól kiépül és egyelőre úgy tűnik számomra, hogy sokmindenben nem különbözik a Rand - Moiraine viszonytól.

A harmadik szint Rand - Lanfear. Ez kimondottan érdekes! Az utolsó 10-20 oldalon történik minden lényeges itt.

Randdal kapcsolatban felmerül egy igen fontos probléma, ami abból adódik, hogy Lews Therin óta minden olyan férfit, aki rendelkezett a "channelling" képességgel ettől megfosztottak az Aes Sedaik. Születik erre is egy megoldás, amitől nekem leesett az állam.

Nynaeve, Ewgene, Elayne

Ők most egy külön kalandokba keverednek. Ewgene esetében egy korábban elindított szál bontódik ki és alakul köré egy kellemes kis történet. A másik két lány komoly kalandokba vág, mert folytatják azt, amit már az előző kötetben is csináltak. Üldözik a Black Ajah -ot. Rajtuk keresztül láttam bele abba, hogy a True Source milyen és milyen tulajdonságai vannak.

Perrin

Az egész kötetben Perrin kalandjai tetszenek a legjobban! Sikerült egy szimpatikus, melegszívű ás kedves karaktert létrehozni. Elég gyorsan ki is növi magát! De még mindig talány, hogy a farkasálmok világa miért is érdekes. Matról nincsen mit írni sokat. Ő megy Randdal és csak 2-3 mondat utal arra, hogy várhatóan mi lesz vele kapcsolatban.

Összefoglalva azt tudom mondani, hogy megérte elolvasni és kaptam sok izgalmas percet. Kaptam sok információt erről a világról és a kép a fejemben színesebb lett. Néha már nagyon fárasztó az a részletes leírás, amit Jordan alkalmaz. Bár, egyáltalán nem blokkolja le az agyamat, tudok még mellette gondolkodni. De az biztos, hogy ezt a műfajt kedvelni kell, hogy ezt a regényt és a sorozat többi kötetét tudd élvezni.